ердоган президент клетва
ердоган президент клетва / БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети днес Северен Кипър, за да участва в тържества, свързани с турската инвазия от 1974 г., и откри официално нов терминал на летище Ерджан, съобщава в. "Сайпръс мейл".

Изданието отбелязва, че посещението е четвъртата спирка в обиколката на Ердоган в Близкия изток, по време на която той посети Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства.

Ердоган беше посрещнат на новия терминал от лидера на кипърските турци Ерсин Татар и други официални представители на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР).

След пристигането му се състоя церемония по откриването на новия терминал. Ердоган заяви, че летището има годишен капацитет от 10 милиона пътници, което го прави най-голямото летище на острова.

Той каза, че се надява, че завършването на строежа на летището "ще помогне за стабилността на СКТР и региона" и изрази желание летището да обслужва и международни полети.

"Приканвам международната общност да се вслуша в призива на тогавашния генерален секретар на ООН Кофи Анан, който призна, че няма резолюция на ООН, която да оправдае изолацията на нашите братя кипърските турци, и ги приканвам да премахнат тези ограничения", каза той.

Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар също говори на церемонията, като призова международната общност да позволи директни полети до новото летище. Говорейки за новия терминал, Татар отбелязва, че "в южната част (на Кипър) няма летище като това, нито в повечето страни".

След откриването на новото летище последният полет на стария терминал се очаква да кацне в 16.45 часа днес от летище "Сабиха Гьокче" в Истанбул, а първият полет от новото летище е насрочен за утре сутринта в 7.40 часа с дестинация град Адана в Южна Турция.
 
Ваня Накова/БТА