Ердоган обвини CNN в шпионаж и провокации
Ердоган обвини CNN в шпионаж и провокации / снимка: БГНЕС, архив

Турският премиер Реджеп Ердоган отправи остри критики към работата на телевизионния канал CNN. Пред активисти на управляващата Партия на справедливостта и развитието той посочи, че журналистите умишлено разпалват страсти, които в крайна сметка са довели до бунтовете на площад „Таксим" в събота, съобщава американското издание Global Post.

"Международните медии, които дойдоха на Истанбул с цел да създадат провокационни и преувеличени репортажи, останаха с празни ръце", каза Ердоган пред съпартийците си.

По време на безредиците в събота бяха задържани журналисти от CNN, докато предаваха на живо и бяха обвинени в "шпионаж", предава БГНЕС.

"Турската полиция освободи екипа на CNN след половин час. Един полицай ми се извини от името на друг полицай, който ме ритна, докато бях арестуван", пише репортерът от CNN Авнън Уотсън в Twitter.

"Във вторник Ердоган нарече Уотсън "лакей", който се опитва да внесе хаос в ситуацията в Турция", пише Global Post .

Полицията задържа в Истанбул в неделя вечерта 154 души след неразрешен митинг за годишнината от началото на масовите протести, който ескалира в сблъсъци с органите на реда. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия.

Според полицията в резултат на сблъсъците 11 полицаи и 12 цивилни граждани са били ранени. От 154 души задържани по време на бунтовете, 62-ма са арестувани.