Ердоган: Кобане ще падне в ръцете на джихадистите всеки момент
Ердоган: Кобане ще падне в ръцете на джихадистите всеки момент / БГНЕС

Сирийският град Кобане "всеки момент ще падне" в ръцете на джихадистите, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който подчерта, че е необходима сухопътна военна операция за спиране на настъплението на групировката "Ислямска държава", предаде АФП.

"Пускането на бомби от въздуха няма да сложи край на тероризма. Тероризмът няма да бъде спрян с въздушни удари и докато не установим сътрудничество с оглед сухопътна операция с тези, които водят битката на терена", посочи Ердоган пред сирийски бежанци в лагер в Газиантеп /Южна Турция/ "Минаха месеци и ние не постигнахме никакъв резултат. Кобане всеки момент ще падне", добави той.

Ердоган е подчертал спешната необходимост от създаване в района на турско-сирийската граница на забранена за полети зона и на буферна зона, посочва турският телевизионен канал НТВ. Той е изтъкнал още, че е необходимо да се обучават и оборудват силите на умерената опозиция в Сирия и Ирак.

Самолети на коалицията начело със САЩ бомбардираха днес позиции на джихадистите в Кобане, съобщи журналистка от АФП от турско-сирийската граница.

Продължават боевете в няколко квартала на Кобане между кюрдските бойци и джихадистите от "Ислямска държава", които вчера навлязоха в източните части на града.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека от началото на офанзивата на групировката "Ислямска държава" за превземане на Кобане, започнала на 16 септември, в боевете са загинали над 400 души. Турската агенция Доган съобщава, че кюрдските бойци все още удържат настъплението на джихадистите към западните и южни части на града, но бойците на "Ислямска държава" са започнали артилерийски и минометен обстрел на центъра на Кобане.

В Турция се откарват ранените при боевете представители на кюрдските сили. Около 40 кюрдски бойци са в турски болници. Турският президент Ердоган е повторил, че Турция моментално ще реагира на всяка заплаха срещу гробницата Сюлейман шах, дядо на Осман Първи - основателят на османската държава, намираща се в Северна Сирия и разглеждана от Анкара като суверенна турска територия, посочва турският телевизионен канал НТВ.

Източник: БТА