/ Gulliver/Getty Images
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е най-популярният политик в Турция, според резултатите от анкета на агенция Оптимар, съобщава сайтът Хаберлер.

На второ място в предпочитанията в страната е изпратеният в затвора прокюрдски лидер Селяхаттин Демирташ.

31,1 на сто от участниците в допитването са посочили президента като най-харесвания от тях политик в страната. С доста по-нисък рейтинг - от 8 на сто, но на второ място, се нарежда бившият съпредседател на Демократичната партия на народите /ДПН/ Демирташ.

Резултатите от анкетата на Оптимар, проведена през януари, е поместена във в. "Хюриет" от близкия до правителството анализатор Абдюлкадир Селви. В публикацията се отбелязва, че при предишни анкети второто място беше заето от Екрем Имамоглу, кмета на Истанбул, който сега е четвърти със 7,1 на сто. Преди него се нарежда лидерката на "Добра партия" Мерал Акшенер, която е предпочитаният политик от 7,4 процента от запитаните.

Като най-голям проблем на страната участниците са посочили икономиката /38,1 на сто/. За 24,8 на сто това е коронавирусът, а за 11,9 на сто - безработицата. Според най-голямата част от анкетираните - 28,1 процента, управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е политическата формация, способна да разреши главния проблем на страната. Според 16,5 на сто това е най-голямата опозиционна сила - Народнорепубликанската партия.

Запитани за кой кандидат ще гласуват при балотаж на президентските избори, 43,5 на сто посочват Ердоган при втори тур с Абдуллах Гюл, който пък събира 20,3 на сто от гласовете. При балотаж между Ердоган и Али Бабаджан за първия се обявяват 45,1, а за втория - 20,9 на сто. При двойката Ердоган - Имамоглу 43,9 процента са за настоящия президент, а 35,2 на сто за кмета на Истанбул. В съпоставка с лидера на НРП Ердоган събира 45,8 спрямо 27,2 на сто за Кълъчдароглу. Ако на балотажа останат Ердоган и Мерал Акшенер, той ще получи 43,8, а тя - 30 процента. Ако Ердоган се яви на балотаж заедно с Мухаррем Индже, то президентът ще получи 45, а неговият съперник на президентските избори от опозицията - 28,6 на сто. В случай че един срещу друг се изправят Ердоган и Демирташ, първият получава 51,8 на сто, а вторият 17 на сто, показва още допитването.
БТА