Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети съседен Ирак за първото си държавно посещение от години насам, като се очаква дневният ред да бъде насочен към въпросите, свързани с водата, петрола и регионалната сигурност.

Предвидено е Ердоган да се срещне с иракския министър-председател Мохамед Шиа ал-Судани и президента Абдел Латиф Рашид в Багдад, след което да посети официални лица в Арбил, столицата на автономния иракски регион Кюрдистан в Северен Ирак.

"Ирак и Турция имат обща история и сходства, интереси и възможности, но и проблеми", заяви Судани по време на събитие в Атлантическия съвет в рамките на неотдавнашното си посещение във Вашингтон.

"Водата и сигурността ще бъдат на първо място в дневния ред", каза той за предстоящата среща с Ердоган, който за последен път посети Ирак през 2011 г.
Пътуването идва в момент, когато напрежението в региона се покачва, подхранвано от войната между Израел и Хамас в ивицата Газа и нападенията между Израел и Иран.

Фархад Алаалдин, съветник на Судани по въпросите на външните работи, заяви пред АФП, че основните теми, които Ердоган ще обсъди с иракските официални лица, включват "инвестиции, търговия... аспекти на сигурността на сътрудничеството между двете страни, управление на водите и водните ресурси".

Алаалдин очаква по време на посещението да бъдат подписани няколко меморандума за разбирателство.

Споделянето на водните ресурси е основен спорен въпрос, като Багдад силно критикува изградените от Турция язовири нагоре по течението на общите за двете страни реки Тигър и Ефрат, които задълбочиха недостига на вода в Ирак.

Ердоган заяви, че въпросът за водата ще бъде "една от най-важните точки" на посещението му след "исканията", отправени от иракската страна.

"Ще положим усилия да ги разрешим, това е и тяхното желание", каза той.

Износът на иракски петрол е друга точка на напрежение, тъй като основен тръбопровод е спрян за повече от година заради правни спорове и технически проблеми.
Преди това износът се осъществяваше самостоятелно от автономния регион Кюрдистан, без одобрението или надзора на централната администрация в Багдад, през турското пристанище Джейхан.

Според оценка на Асоциацията на петролната индустрия на Кюрдистан, която представлява международните петролни компании, работещи в региона, спрените продажби на петрол представляват повече от 14 млрд. долара пропуснати приходи за Ирак.

Маджид ал-Ладжмауи, посланик на Ирак в Турция, се надява на "напредък по въпросите, свързани с водата и енергетиката, както и в процеса на възобновяване на износа на иракски петрол през Турция", се казва в изявление, публикувано от иракското външно министерство.

Посланикът очаква и подписването на "стратегическо рамково споразумение" в областта на сигурността, икономиката и развитието.

В дневния ред е включен и проект за пътища и железопътни линии на стойност 17 млрд. долара, известен като "Пътят на развитието", който се очаква да затвърди икономическите връзки между двете съседни държави.

Простиращ се на 1200 км през Ирак, той има за цел до 2030 г. да свърже северната граница с Турция с Персийския залив на юг.

Регионалната сигурност е друга тема, която се очаква да бъде обсъдена по време на срещите на Ердоган в Ирак.

В продължение на десетилетия Турция действа от няколко десетки военни бази в Северен Ирак срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), която от десетилетия води въстание срещу турската държава и е считана за "терористична" организация от Анкара и западните ѝ съюзници.

И Багдад, и кюрдското регионално правителство са обвинявани, че толерират военните действия на Турция, за да запазят тесните си икономически връзки.
Но операциите, които понякога се провеждат дълбоко в иракска територия, редовно обтягат двустранните връзки, докато Анкара се стреми към засилено сътрудничество с Багдад в борбата си срещу ПКК.

Въпреки това в телевизионно интервю през март иракският министър на отбраната Табет ал-Абаси изключи възможността за "съвместни военни операции" между Багдад и Анкара.

Той заяви, че те ще създадат "координационен разузнавателен център в подходящо време и място".

Алаалдин, съветник на иракския министър-председател, заяви, че въпросите на сигурността ще бъдат "силно застъпени по време на това посещение".

"Ще има някакво споразумение... и може би договорености за охрана на границите между Ирак и Турция, където няма да има нападения и въоръжени групировки, които да проникват по границата от двете страни", каза той.

"Това е нещо, което ще бъде обсъдено, но точните детайли трябва да бъдат уточнени".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС