Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган / БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново призова днес към сдържаност Израел и палестинците, предаде турската телевизия НТВ.

Президентът говори на заседание на парламентарната група на неговата управляваща проислямска Партия на справедливостта и развитието (ПСР). 

Държавният глава, който коментира сблъсъците между Израел и Хамас, изтъкна, че и "войната има морал"

"Бомбардирането на цивилни селища, блокирането на превозни средства, доставящи хуманитарна помощ в региона“, извършването на всичко това, „може да бъде рефлекс само на една групировка, а не на държава“, каза Ердоган.

Войната трябва да спре възможно най-скоро, посочи турският лидер, като прикани страните към сдържаност.

Ердоган заяви още, че случващото се в Близкия изток "прилича повече на масово убийство, отколкото на война", пише електронното издание на в. „Миллиет“.

Непропорционалното използване на сила срещу ивицата Газа, лишено от всякаква морална обосновка, може да доведе Израел до напълно нежелано място на световната сцена. Този конфликт, който се води със срамни методи, не е война, а масово убийство, каза турският президент.

Вярваме, че всяко действие срещу цивилни граждани е грешно. Вярваме, че войната също има морал и че страните трябва да го спазват. За съжаление този принцип е грубо нарушен в конфликтите в Израел и ивицата Газа, добави Ердоган.
Нора Чолакова/БТА