Световната здравна организация (СЗО) заяви, че вижда "окуражаващи" признаци, че епидемията от маймунска едра шарка в Европа се забавя и върви "в правилната посока", като призова страните да удвоят усилията си.

"Има окуражаващи ранни признаци, както се вижда във Франция, Германия, Португалия, Испания, Обединеното кралство и други страни, че епидемията може би се забавя", заяви пред репортери регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

"Тя върви в правилната посока", добави той.

СЗО: Случаите на маймунска шарка спаднаха с 21% през последната седмица

Въпреки това, "за да се придвижим към елиминиране в нашия регион, трябва спешно да увеличим усилията си", добави Клуге.

В 53-те държави, които съставляват европейския регион на СЗО, включващ Русия и страните от Централна Азия, са регистрирани повече от 22 000 случая на маймунска едра шарка в 43 държави, което представлява повече от една трета от случаите в света.

Миналата седмица СЗО съобщи за 21% спад на новите случаи в световен мащаб след четири последователни седмици на увеличение.

Британски учени започват клинично изпитание на лечение на маймунската шарка

За да се елиминира разпространението на вируса в Европа, СЗО призова страните да продължат с мерките за мониторинг, целенасочени ваксинации, идентифициране на контактни случаи и ангажиране на мъжката хомосексуална общност, където основно се разпространява вирусът.

Клуге цитира примера на Португалия, която "при липсата на пълноценна кампания за ваксинация успя да ограничи увеличението чрез промяна на поведението и ангажиране на общностите".
 
БГНЕС