ЕП връчи задочно наградата Сахаров на Ху Цзя
ЕП връчи задочно наградата Сахаров на Ху Цзя / снимка: БГНЕС

Европейският парламент връчи официално, макар и задочно, годишната си награда за свободомислие "Сахаров", присъдена на китайския дисидент Ху Цзя, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В излъчено в пленарната парламентарна зала видеообръщение Цзън Цзинян, съпругата на дисидента, благодари на ЕП и отбеляза, че въпреки забраната да разговаря за наградата с мъжа си при посещенията й при него в затвора, той е в течение и се радва за нея.

В началото на ноември полицейски служители информираха Ху Цзя, че е получил наградата и видях, че той е изключително щастлив от нея, подчерта Цзън Цзинян.

Не мога да направя кой знае какво, но бих искала да използвам тези 50 000 евро от наградата за основаване на фондация за подпомагане на семействата на борците за човешки права, които са в китайски затвори, подчерта съпругата на дисидента.

В края на октомври т.г. ЕП огласи името на тазгодишния лауреат на наградата "Сахаров", което предизвика бурните протести на китайските власти, припомня АФП.

Призът "Сахаров", връчван за заслуги в областта на човешките права, тази година отбелязва 20-ата годишнина от учредяването си.