ЕП връчи наградата Сахаров на петима активисти от Арабската пролет
ЕП връчи наградата Сахаров на петима активисти от Арабската пролет / снимки: Reuters

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек тържествено връчи престижната награда "Сахаров" на петима активисти от Арабската пролет на церемония, на която отсъстваха двама лауреати от Сирия, предаде Франс прес.

С тази награда, която през годините се превърна в един вид европейска Нобелова награда за мир, парламентът "признава усилията на всички, които се борят за основните свободи и политическа промяна в арабския свят", отбеляза Бузек в амфитеатралната зала на парламента в Страсбург.

Един от петимата лауреати бе награден посмъртно. Само двама от останалите четирима успяха да отидат в Страсбург: египетската активистка Асмаа Махфуз, една от инициаторките на протестното движение, което доведе до свалянето на Хосни Мубарак и либийския дисидент 77-годишния Ахмед аз Зубаир Ахмед ас Сануси, който прекарал 31 години в затворите на Кадафи, предава БТА. На церемонията не присъстваха двама лауреати от Сирия.

Единият от тях, карикатуристът Али Фарзат направи видеообръщение към евродепутатите от Кувейт, където е в изгнание. Другият лауреат от Сирия, адвокатката Разан Зейтунех, не успя да отиде в Страсбург, защото трябва да се крие в страната си, заяви Бузек. В писмо до евродепутатите тя отбелязва, че посвещава наградата на активиста Гият Матар, който почина през септември, след като бе изтезаван и чиято съпруга му роди син преди няколко дни.

ЕП връчи наградата "Сахаров" на петима активисти от Арабската пролет
netinfo