/ iStock/Getty Images
Европейският парламент предвижда да обсъди състоянието на Шенген и въпроса с миграцията на сесията си в Страсбург следващата седмица, сочи програмата за работата на евродепутатите, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

В понеделник ЕП и Европейската комисия ще разговарят за последиците за бъдещето на Шенгенското пространство от възстановяването на граничните проверки. В съобщение на ЕП се отбелязва, че на 9 септември Германия обяви възстановяване на проверките по сухопътните си граници с Франция, Полша, Чехия, Австрия и Швейцария. Този ход срещу незаконната миграция предизвика опасения за бъдещето на Шенген, се допълва в съобщението. Отбелязва се, че още седем държави от Шенген извършват такива проверки.

В сряда евродепутатите ще обсъдят управлението на външните граници на ЕС и ролята на европейската гранична служба "Фронтекс". Според ЕП миграционният натиск се очаква да се увеличи и трансграничната престъпност ще продължи да нараства заради геополитическата нестабилност.

Предвижда се ЕП да обсъди технологичните решения и възможните промени в отговорностите на "Фронтекс".

В същия ден слово пред евродепутатите ще произнесе унгарският премиер Виктор Орбан. Унгария пое 6-месечното председателство на Съвета на ЕС през юли. ЕП напомня, че досега многократно е осъдил умишлените и постоянни усилия на унгарското правителство за подкопаване на ценностите на ЕС и заплахата, която представлява за институциите на общите институции и европейския бюджет. Евродепутатите изразиха опасения за способността на правителството на премиера Орбан да изпълнява надеждно ролята си на председател на Съвета на ЕС.

Във вторник ЕП ще обсъди кризата в европейското автомобилостроене, свързана с прехода към незамърсяващи технологии, повишената конкуренция от Азия и намаленото търсене.

В същия ден евродепутатите ще направят оценка на обстановката в Близкия изток и последните събития в Ливан. В понеделник евродепутатите ще разговарят с ЕК за годишнината от терористичното нападение на "Хамас", при което загинаха 1200 израелци. В последните 12 месеца ЕП прие няколко резолюции по този въпрос, като призова за незабавно и трайно прекратяване на огъня, за незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници и за безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ, се посочва в съобщението, като се цитират данни за загинали 40 000 палестинци при последвалия отговор на Израел.

Говорител на ЕП днес уточни, че в четвъртък се очаква да бъде определен точният график за предстоящите изслушвания на кандидатите за еврокомисари. По-рано тази седмица ЕП реши, че изслушванията ще се състоят между 4 и 12 октомври.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
кор. на БТА Николай Желязков