ЕП разкри нередности в плащането на парламентарните асистенти
ЕП разкри нередности в плащането на парламентарните асистенти / netinfo

Поверителен доклад, представен тази седмица в Европейския парламент, разкрива нередности в системата за заплащане на парламентарните асистенти, съобщи Франс прес, позовавайки се на евродепутати. Докладът на вътрешния одитор на ЕП се отнася за 16-те хиляди евро, изплащани всеки месец на всеки от 784-та евродепутати за заплати на асистентите им.

Проверени са 167 плащания и отчетните документи за тях през периода от 2004 до 2005 година. В резултат на това европейски депутат, пожелал анонимност е казал пред АФП, че докладът е показал, че човешкото въображение е безгранично и че е необходимо пълно преразглеждане на системата. "Когато някои колеги от новите страни членки получават заплати под 1000 евро месечно от родните си страни, а получават в Европейския парламент над 16 000 евро на месец за заплати на асистентите си, съвсем ясно е, че ще има системи за преразпределение", коментира друг евродепутат.

В Брюксел са акредитирани около 1500 асистенти. Почти всеки евродепутат има на разположение по един или няколко асистенти и в родната си страна. Те подписват или пряк договор с Европейския парламент, или с лицето, което предоставя услугата, обясни говорител на ЕП. Според един от евродепутатите, одиторът е намерил доказателства, че в някои случаи лицето, предоставящо услугата, не съществува, а евродепутатите наемат и членове на семействата си. Докладът може да бъде прочетен само от евродепутатите от бюджетната комисия в специално затворено помещение, където не могат нито да си водят бележки, нито да снимат.Европейската служба за борба с измамите и защита на финансовите интереси на ЕС (ОЛАФ) e поискала от ЕП да й предостави доклада, за да му направи оценка и в случай на необходимост да започне разследвания, уточни говорител на Европарламента.