Членовете на ЕП, които се събраха в Страсбург на 5 октомври, приеха резолюция, в която призовават ЕС да започне преговори за присъединяване с Молдова преди края на тази година, съобщи „TVP World”.

Евродепутатите твърдят, че молдовското правителство е показало решителност и способност да изпълни изискванията, поставени от ЕК за започване на преговори за членство. Те добавиха, че присъединяването на Молдова към ЕС би представлявало геостратегическа инвестиция в обединена и силна Европа.

Те също така подчертават значението на това молдовското правителство да продължи процеса на реформи в страната не само за постигане на политическата цел за присъединяване към ЕС, но преди всичко за осезаемо подобряване на жизнения стандарт на молдовците.

ЕП смята, че блока и неговите държави-членки трябва да увеличат финансовата и техническата помощ за Молдова, за да улеснят бързата и ефективна интеграция на страната в ЕС. Това включва бързото отпускане на нов транш макрофинансова помощ от комисията.

Като подчертава, че присъединяването към ЕС продължава да бъде процес на реформи, основан на изпълнението на критериите за членство,
Парламентът призовава всички молдовски политически субекти да търсят консенсус по най-важните и неотложни реформи за по-нататъшно хармонизиране на законодателството на страната със стандартите на ЕС.

Многохиляден митинг в Молдова в подкрепа на членството в ЕС

Членовете на ЕП подчертават, че продължаващата работа по цялостната съдебна реформа и антикорупционните мерки е от изключителна важност. Те също така призовават молдовските власти да продължат усилията си за прекратяване на олигархизацията, за реформиране на управлението на публичните финанси, за борба с организираната престъпност и за реформиране на публичната администрация.

Резолюцията беше приета с 448 гласа "за", 45 гласа "против" и 43 гласа "въздържал се".

След нахлуването на Москва в Украйна Молдова подаде молба за членство в ЕС през март 2022 г., а през юни 2022 г. получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС. През април 2023 г. ЕП призова за започване на преговори за присъединяване с Молдова до края на 2023 г., ако Молдова завърши деветте необходими етапа за преговори, определени от ЕК.
БГНЕС