ЕП поиска Франция да прекрати изгонването на роми
ЕП поиска Франция да прекрати изгонването на роми / Reuters
ЕП поиска Франция да прекрати изгонването на роми
32420
ЕП поиска Франция да прекрати изгонването на роми
  • ЕП поиска Франция да прекрати изгонването на роми

Европейският парламент гласува резолюция, с която обяви, че масовото експулсиране на роми от Франция нарушава законите на Европейския съюз, защото е равносилно на дискриминация на етническа основа. В резолюцията пише също, че този проблем не трябва да влияе на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

В резолюцията, предложена от социалистите, либералите, зелените и обединената левица, се казва, че Франция и други държави от Европейския съюз трябва незабавно да прекратят всякакво експулсиране на роми. В резолюцията пише също, че снемането на пръстови отпечатъци от експулсираните е незаконно, противоречи на Хартата на основните права на Европейския съюз и е равносилно на дискриминация. По-рано в предаването на Дарик "Европа сега" евродепутатът от АЛДЕ Антония Първанова обясни:

„Нашето мнение е, че проблемите на ромите са общоевропейски проблеми и не трябва нито една държава не може да бъде упреквана за това, че не може да ги реши със собствени сили. Да не говорим, че в декадата на ромското включване има огромно количество пари, които част от тях са усвоени. Не е ясно обаче какъв е бил резултатът от тях нито кои са добрите практики. Затова ние искаме комисията да направи много сериозен анализ върху тези проблеми".

Според европейските депутати проблемите с българските и румънските роми не трябва по никакъв начин да се отразят на приемането на двете държави в Шенгенското пространство.