ЕП подкрепи предложението на Марти Ахтисаари за Косово
ЕП подкрепи предложението на Марти Ахтисаари за Косово / netinfo

Европейският парламент подкрепи с гласуване в комисията по външните работи предложението на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари за бъдещето на Косово след провала на преговорите между сърби и албанци във Виена в събота, предаде агенция Франс прес.

Европейският парламент подчерта, че "намирането на решение за бъдещия статут на Косово на базата на окончателното предложение на Марти Ахтисаари е от най-голямо значение за стабилността и развитието на целия район".

Европейският парламент изрази очакване, че Съветът за сигурност на ООН "бързо ще приеме нова резолюция" на базата на това предложение.

Парламентът изрази също така готовност да отпусне допълнителни средства за финансирането на бъдещия ангажимент на Европейския съюз в Косово, за организирането на международна конференция на донори, както и увереност, че окончателното решение на Съвета за сигурност на ООН ще държи сметка за общата позиция на ЕС.

В плана на Ахтисаари не се споменава ясно независимост на Косово, но документът предвижда предоставяне на областта на международно наблюдавана държавност със собствена армия, знаме, химн и конституция.