/ БГНЕС
Европейският парламент прие на извънредно заседание почти единодушно предложенията на Европейската комисия, свързани с облекчаването на последиците от епидемията от COVID-19.

Евродепутатите подкрепиха мерките в помощ на гражданите и дружествата, които предвиждат насочването на 37 милиарда евро към засегнатите най-чувствително от епидемията, се посочва в съобщение на ЕП. Средствата ще послужат на здравните системи, на малки и средни дружества и на пазара на труда. Предложението на ЕК беше прието с 683 гласа "за", един "против" и четирима въздържали се.

ЕС иска учените да препоръчат кога мерките срещу епидемията може да бъдат смекчени

ЕП подкрепя осигуряването на 800 млн. евро от фонда за солидарност на ЕС за покриване на извънредни разходи в областта на общественото здраве. Това предложение бе прието с 671 гласа "за", трима "против" и 14 въздържали се.

Лидерите от ЕС дават 15 дни на Еврогрупата да намери единен икономически отговор на кризата

Евродепутатите одобриха и предложението авиопревозвачите временно да бъдат освободени от задължението да кацат и излитат от дадени летища в точен ден и час. Това ще спре празните полети в условията на епидемия, отбелязва ЕП. Обичайните правила ще бъдат отменени през целия летен сезон, от 29 март до 24 октомври тази година. Предложението беше прието с 686 гласа "за" и двама въздържали се.
БТА