/ БГНЕС
Председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер заяви в изявление, че поздравява Мария Габриел с номинирането й за български еврокомисар, както и поздравява премиера Бойко Борисов за разумния избор.

Коя е Мария Габриел?

Мария Габриел е изключително компетенен и способен политик, дълбоко уважаван член на нашата група, с множество отговорности в ЕП от избирането й през 2009 г., отбелязва той. Вебер уточнява, че Габриел е била координатор на групата на ЕНП, докладчик по важни въпроси, председател на българската делегация в групата на ЕНП в ЕП, а от 2014 г. и зам.-председател на партийната група.

Официално: Мария Габриел е българският кандидат за еврокомисар

Вебер определя Габриел като "силно убеден европеец", със здрави български корени. Тя със сигурност ще бъде силен глас на България в Европа, коментира той. Изключително доволен съм, че премиерът Борисов избра млада жена за този пост. Това е особено положителен знак, изпратен от България към останалите в ЕС, по отношение на равенството на половете на всички високи политически позиции, заключава Вебер.
БТА