Елизабет Втора призова за повече религиозна толерантност
Елизабет Втора призова за повече религиозна толерантност / netinfo

В коледното си послание британската кралица Елизабет Втора призова за взаимно уважение между млади и стари и за по-голяма религиозна толерантност, предаде Асошиейтед прес.

„Мъдростта и опитът на големите религии поставят ударението върху необходимостта да бъдат възпитавани и насочвани младите, да се насърчава уважението към по-възрастните", изтъкна кралицата. Тя добави, че принудите на съвременния свят, изглежда, отслабват семейните връзки, а невежеството и неразбирането водят до опасност от разделение между поколенията.

Посланието беше излъчено във Великобритания и бившите британски колонии на видеозапис, заснет в лондонската катедрала Съдърк. В него Елизабет Втора разговаря с деца, които подготвят коледната сценка на Рождеството, съобщава АФП. За първи път във видео, придружаващо посланието на кралицата, са показани и мюсюлмани, които се молят в джамия, както и кадри от откриването на най-големия в Европа хиндуистки храм в Централна Англия.

Кралица Елизабет Втора присъства днес на традиционната меса в катедралата в Сандрингам, Източна Англия, съобщи Франс прес. По традиция тя прекарва тук Коледа заедно с членовете на кралското семейство. Британската кралица, която тази година навърши 80 години, има четири деца и седем внуци.

На богослужението Елизабет Втора беше придружена от съпруга си принц Филип и от най-големия си син принц Чарлз и съпругата му Камила. В катедралата дойдоха и принц Уилям, син на Чарлз и покойната му бивша съпруга Даяна, заедно с братовчедите си Зара и Питър Филипс и принцесите Биатрис и Юджин. Принц Хари, вторият син на Чарлз, не присъстваше на церемонията.

Около 500 души дойдоха да приветстват кралската фамилия. Деца подариха на кралицата цветя, а някои членове на семейството, сред които Чарлз, Камила и принц Уилям, разговаряха със зяпачите на излизане от катедралата.

Приятелката на Уилям, 24-годишната Кейт Мидълтън, не беше в катедралата. Според в. "Мейл он сънди" тя отклонила специалната покана на кралското семейство и казала, че би приела подобна покана едва в деня, когато тя и принцът бъдат женени.