Елитен военен корпус поема сигурността в териториалните води на Иран
Елитен военен корпус поема сигурността в териториалните води на Иран / netinfo
Иран предостави неограничени правомощия по защитата на териториалните си води в Персийския залив на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на иранската информационна агенция ИРНА.

Решението отразява затвърдяването на позицията на Иран в конфронтацията със Запада. Гвардейците на ислямската революция са елитен военен корпус, подчинен пряко на ръководителя на ислямската република аятолах Али Хаменей, чието командване е независимо от това на редовната армия. Те наброяват между 120 и 350 хиляди бойци и разполагат със собствени сухопътни, военновъздушни и военноморски части, както и собствено въоръжение. Гвардейците отговарят за защитата на стратегическите интереси на ислямската република и командват стратегическите военни части, включително ракетните подразделения.

Миналата зима в Персийския залив имаше серия от инциденти между американски и ирански плавателни съдове. Тогава висши военни от американския флот свидетелстваха, че са координирали сравнително лесно с иранския боен флот движението на кораби в залива, но поведението на плавателните съдове на гвардейците е било по-агресивно.