Ел Ниньо нанася удари върху реколтите в Куба
Ел Ниньо нанася удари върху реколтите в Куба / Guliver/Getty Images

Природното явление Ел Ниньо ще предизвика големи загуби на селското стопанство на остров Куба. Както отбелязва в неделя младежкото издание „Хувентуд ребелде”, вече сериозно са пострадали насажденията от захарна тръстика, тютюн, ориз, кафе и овошки.

Явлението Ел Ниньо достигна от ноември м.г. досега до значително развитие, каквото е имало само през 1982-1983 г. и през 1997-1998 г. (за последните 50 години). Стихията предизвика в Куба голяма суша и проливни дъждове извън сезона.

22 500 семейства пострадали от Ел Ниньо в Боливия, 15 загинаха

През миналата година в Куба загубите идват от по-ниската (с 90 000 т) реколта от ориз заради недостиг на влага в оризовите полета. Изгубени са част от реколтите от овощни и зърнени култури заради прекалените дъждове през последните месеци.

Агроспециалистите предупреждават, че още по-голяма опасност за селското стопанство представлява климатичното явление през по-хладния сезон. Между януари и април Ел Ниньо се държи „по най-капризния начин”, като увеличава количеството дъждове, което може да въздейства негативно върху прибирането на тръстиката и тютюна.

Екстремни феномени бележат началото на 2016-а

Според прогнозите ситуацията в селското стопанство няма да се нормализира скоро. Очаква се, че селскостопанският сезон пролет-лято 2016 г. да започне „с горещини и засушаване”.

Ел Ниньо, и обратното на него Ла Ниня, са свързани климатични явления, повтарящи се през около 5-7 години в тропичните части на Тихия океан. Механизмът и причините за тези процеси не са напълно изяснени и са предмет на продължаващи и днес изследвания.

Източник: БГНЕС