Ел Барадеи: Преждевременните избори в Египет ще сложат край на революцията
Ел Барадеи: Преждевременните избори в Египет ще сложат край на революцията / снимка: Reuters, архив

Преждевременното организиране на избори в Египет ще заличи постигнатото от революцията и ще доведе на власт привържениците на сваления президент Хосни Мубарак, заяви днес за турския в. „Миллиет” египетският опозиционер Мохамед ел Барадеи, предаде АФП.

„Ако избързаме и организираме избори в следващите четири или пет месеца, с революцията е свършено, бившият режим ще продължи да действа под нова маска”, предупреди лауреатът на Нобелова награда за мир Барадеи. „Партията на Мубарак иска да се завърне под нов знак. Тези хора вече притежават всичко: пари, медии. Ако се избърза с изборите ще се даде възможност на бившия режим да се възкачи отново, но с различен облик”, допълни Барадеи, цитиран от БТА.

Той призова за създаване на „президентски съвет” от двама цивилни и военен, който да ръководи преходната фаза по създаване на учредително събрание, организиране на референдум за нова конституция и засилване на политическите партии преди изборите, които ще се състоят най-късно до една година.

По-рано през деня египетският премиер Ахмед Шафик обяви, че властите ще освободят над 200 политически затворници, от които едва няколко са били арестувани по време на масовите протести, които свалиха режима на президента Хосни Мубарак, предаде Ройтерс. Шафик заяви, че 222 затворници ще бъдат освободени скоро, след което под запор в страната ще останат 487 политически затворници. Той не уточни кога ще се случи това.

Правозащитни организации твърдят, че хиляди египтяни са били задържани, без да им бъдат предявени обвинения, благодарение на извънредното положение, което действа в страната от години, както и че много от тях могат да бъдат определени като политически затворниц, информира БТА.

Шафик отбеляза, че откакто започнаха протестите на 25 януари, властите са арестували едва малцина демонстранти и увери, че се полагат усилия да се установи съдбата на изчезналите по време на бунтовете в Египет. Според демонстранти и правозащитни организации стотици протестиращи са изчезнали по време на въстанието, като някои от тях са били задържани от властите.