Екзекутираха седем иракчани, борещи се срещу Ал Кайда
Екзекутираха седем иракчани, борещи се срещу Ал Кайда / снимкa: Reuters

Въоръжени мъже екзекутираха седем членове милиция, бореща се срещу Ал Кайда, и раниха един на пропускателен пункт североизточно от Багдад, съобщиха официални източници.

Атаката е станала в село Халайват близо до спорния град Туз Хурмату в 2 ч през нощта, съобщи представител на полицията. Въоръжени мъже, облечени с военни униформи, събрали членовете на милицията Сахва от района и ги застреляли, съобщи офицерът и допълни, че един човек е оцелял, но е в критично състояние.

Лекар от болница Туз Хурмату потвърди броя на жертвите. Милицията Сахва се състои от сунити, които обединиха усилията си с американската армия срещу Ал Кайда в края на 2006 година. Сунитски бойци, които все още са свързани с Ал Кайда, редовно нападат бойци на Сахва, защото ги смятат за предатели, отбелязва БГНЕС.

Иракското правителство съобщи в края на януари, че около 41 000 войници на Сахва ще получават по 500 000 иракски динара (415 долара) на месец спрямо 300 000 динара (250 долара). Увеличаването на заплатите на бойците на Сахва и внедряването им в силите за сигурност и цивилните служби бяха дългогодишни искания на сунитската общност в Ирак.