Екзекутираха Саддам
Екзекутираха Саддам / netinfo

Бившият иракски президент Саддам Хюсеин е екзекутиран, заяви заместник-министърът на външните работи Лабид Абауи за телевизия Би Би Си Нюз, предаде Ройтерс.

Екзекуцията е извършена на секретно място извън „зелената зона” на Багдад, в присъствието на седем представители на иракското правителство, духовници и съдии. Всички етапи са били документирани от оператор и фотограф, предаде ИТАР-ТАСС.

Саддам Хюсеин, който управляваше с желязна ръка от 1979 година до падането на режима му през април 2003 година, бе осъден на смърт чрез обесване на 5 ноември за убийството на 148 шиити в Дуджаил, убити в отмъщение за покушението срещу него през 1982 година. Апелативният съд отхвърли обжалването на присъдата на 26 декември.

„Престъпникът Саддам бе екзекутиран”  - обяви телевизия „Ал Иракия”, докато излъчваше патриотични песни и кадри с национални забележителности и Корана. Освен това надпис на екрана гласеше: „Екзекуцията на Саддам бележи края на тъмен период в историята на Ирак”.

Първоначално иракската телевизия бе съобщила, че неговият доведен брат и бивш шеф на разузнаването Барзан Ибрахим ат Тикрити и бившият съдия Ауад Хамед ал Бандар също са екзекутирани.

Но съветникът на премиера Нури ал Малики за националната сигурност Муафак ар Рубаи, който присъствал на екзекуцията, по-късно заяви, че само Саддам е бил екзекутиран и че другите двама ще бъдат обесени след ислямския празник Айд ал адха, който започва днес и завършва във вторник за сунитите и в сряда за шиитите.

Запитан дали Саддам е оказал съпротива, Рубаи отговори: "Не, той напълно се беше предал". Той разказа, че съдията е прочел присъдата на Саддам, който после бил отведен с белезници на ръцете до стаята за екзекуции и когато застанал там, бил заснет с видеокамера и фотоапарат. Присъствал е и лекар.

"Не попита нищо. Носеше Корана и каза, че иска книгата да бъде предадена на човек, когото нарече с името Бандер". Рубаи не знае кого е имал предвид.