Екзекутираха осъден на смърт в Тексас
Екзекутираха осъден на смърт в Тексас / netinfo

Осъден на смърт за изнасилване и убийство на 17-годишно момиче американец бе екзекутиран тази нощ в затвора в Хънтсвил, щата Тексас, съобщиха информационните агенции.

Трийсет и осемгодишният Джеймс Кларк бе обявен за мъртъв седем минути след като му бе поставена смъртоносната инжекция. Осъденият, който страда от доказана умствена изостаналост, изглежда не си е давал сметка какво става. Запитан иска ли да каже последната си дума, той отговорил с лека усмивка: "О! не знам", предаде БТА, като се позова на АФП.

Убийството бе извършено през юни 1993 г. Момичето бе намерено изнасилено, убито с куршум в главата, както и един от приятелите му, 16-годишно момче, също застреляно. Двете им тела бяха намерени в река близо до Дентън, щата Тексас.

Джеймс Кларк, който тогава бил на 25 години, бил арестуван същия ден. Разследването показало, че спермата, открита върху момичето, е негова, както и че кръвта по обувките му е на двете жертви. Съучастникът му Джеймс Браун бе осъден само за кражби и получи 20 години затвор. Джеймс Кларк, когото съдът намери за виновен за изнасилване и убийство, бе осъден на смърт.

Той е 13-ят осъден, екзекутиран тази година в САЩ, където над 3300 души са със смъртни присъди. Само една от екзекуциите не се е състояла в Тексас.

Според „Амнести Интернешънъл” с тази екзекуция броят на отхвърлените молби за помилване от страна на губернатора на Тексас Рик Пери достига 152 и с това той достига рекорда на предшественика си, сегашния президент Джордж Буш.