Екзекуциите по света с драматично увеличение
Екзекуциите по света с драматично увеличение / ThinkStock/Getty Images

Международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл заяви, че има "драматично увеличение" от 54 процента на екзекуциите по света през 2015 г. в сравнение с 2014 г., предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Миналата година са били екзекутирани най-малко 1634 души, а през 2014 г. екзекутираните са били 1061. В това число не са включени екзекуциите в Китай, където информацията за смъртното наказание е държавна тайна.

Рекорден брой хора са екзекутирани в Иран през 2015 г.

Генералният секретар на Амнести Салил Шети каза пред журналисти в Ню Йорк снощи, че по оценки на организацията "в Китай екзекутират толкова хора, колкото в останалата част от света". Той добави, че сега в Китай се преразглеждат престъпленията, които се наказват със смърт и това дава "слаб лъч на надежда", че броят на екзекуциите там може да намалее.

Рязко се е увеличил броят на екзекуциите в Иран, Пакистан и Саудитска Арабия.

"Тези три страни прилагат смъртно наказание на небивали равнища, често след грубо несправедливи процеси", каза Шети, цитиран от ДПА. Данните на Амнести са за екзекуции в общо 25 страни.

"Ислямска държава" екзекутира 30 жени, мъже и деца в Сирия

В Иран са екзекутирани най-малко 977 души през 2015 г., голяма част от тях са осъдени за престъпления, свързани с наркотици. В Пакистан през декември 2014 г. бе отменен мораториумът над екзекуциите от 2008 г. и през 2015 бяха екзекутирани 326 души. В Саудитска Арабия екзекутираните са били 158, а в САЩ - 28 души, което е най-малкият брой за последните 25 години.

В света над 20 000 души очакват изпълнение на смъртните си присъди.
Миналата година смъртното наказание бе премахнато в Конго, на островите Фиджи, в Мадагаскар и Суринам. Сега в света има мнозинство от държави - 102, в които няма смъртно наказание, а през последните десет години не са извършвани екзекуции в 140 страни, отбелязва Франс прес.

Източник: БТА