Екстремисти планирали нови прояви на насилие в Будапеща
Екстремисти планирали нови прояви на насилие в Будапеща / netinfo

Екстремисти планират прояви на насилие по време на предвидени за утре демонстрации по повод 50-годишнината от потушаването на Унгарското въстание през 1956 г., съобщи говорителят на Службата за национална сигурност Петер Вайда, цитиран от Франс прес.

"Разполагаме с информация, че членове на някои радикални организации възнамеряват да помрачат честванията с прояви на насилие", обясни Вайда.

Според Дьорд Силваши, който е ръководител на канцеларията на премиера Ференц Дюрчани и отговаря за Службата за национална сигурност, от подслушвания на телефонни разговори е станало ясно, че привърженици на крайнодесните движения имат връзка с ръководители на опозиционната ФИДЕС-Унгарска гражданска партия.

"Крайнодясната мрежа включва представители на ФИДЕС-Унгарска гражданска партия, Унгарската партия за истина и живот, крайнодясната партия Йоббик и фермерската асоциация Магос", уточни Силваши. Той не даде повече подробности с аргумента, че тази част от документа е секретна информация.

Утре по повод 50-годишнината от потушаването на Унгарското въстание са предвидени около четиридесет прояви в Будапеща. Опозиционната ФИДЕС-Унгарска гражданска партия свиква протестен митинг срещу използването на сила от органите на реда по време на церемониите по повод годишнината от Унгарското въстание на 23 октомври.

"Готови сме да гарантираме сигурността по време на утрешните демонстрации с голям брой полицаи", каза по телевизия "Дуна" началникът на полицията в Будапеща Петер Гергени.