Експлозивите на нигериеца, опитал да взриви самолет, можели да унищожат машината
Експлозивите на нигериеца, опитал да взриви самолет, можели да унищожат машината / cнимка: Reuters

Взривното устройство, внесено от атентатора в самолета от Амстердам за Детройт, е съдържало широко достъпен и лесен за засичане химически експлозив, отдавна използван от терористите, смятат специалисти по взривни вещества. Химическото вещество пентрит, е силен и любим на терористите експлозив.

Саудитското правителство каза, че е бил използван при опит за убийство през август на шефа на контратерористичните операции в страната. Пентритът е бил и част от експлозива, използван от т.нар. бомбаджия с маратонките - Ричард Рийд, който през- 2001 г. се опита да взриви самолет. Пентритът е бил масово използван за пластичните взривове, с които сваляли самолети през 70-те и 80-те години на миналия век, съобщава БТА.

Експлозивът е бил скрит в дрехите на Абдулмуталаб и е можело да бъде намерен при използване на скенери, даваща картина на цялото тяло, каквито сега започват да се въвеждат по летищата.

Атентаторът обаче не минал през такава проверка нито на излитане от Нигерия, нито в Амстердам, коментира експерт пред АП. И двете летища имат такива скенери. Летището в Амстердам отдавна има добра репутация като мерки за сигурност. Експлозивите, които е носел нигериецът на 25 декември, са били достатъчно мощни, че да унищожат самолета. Според друг експерт, устройството е било достатъчно силно, за да пробие дупка в самолета.