Бомбената експлозия от тази нощ в Манхатън е терористичен акт, но не е свързана с международния тероризъм. Това заяви днес губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, цитиран от АФП и АП.

"Експлозия на бомба в Ню Йорк е несъмнено терористичен акт, но тя не е свързана с международния тероризъм, не сме открили никакви връзки с "Ислямска държава" или други" терористични организации на този етап", каза Куомо.

Експлозия разтърси Манхатън, най-малко 29 души са ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио и шефът на градската полиция Джеймс О'Нийл бяха по-предпазливи в изявленията си, като не използваха израза "терористичен акт", отбелязва АФП.

"Знаем, че имаше бомба, това е ясно. Но ще трябва още много да се работи, за да се разбере какви са мотивите на извършителя, лични или политически", заяви кметът.

Губернаторът потвърди, че е било намерено и друго взривно устройство - на няколко преки оттам - на 27-а улица, но то не е експлодирало.

О'Нийл от своя страна подчерта, че досега никой не е поел отговорност за нападението.

На преки от експлозията в Манхатън намериха тенджера, свързана с жици и телефон

В резултат на взрива на 23-а улица между Шесто и Седмо авеню бяха ранени 29 души. Днес по обед всички бяха изписани от болницата.

Сигурността на американския мегаполис, която е подсилена с наближаването на началото на сесията на Общото събрание на ООН, е допълнително затегната с разполагането на още близо 1000 полицаи и агенти.

В същото време привърженици на Ислямска държава (ИД) побързаха да приветстват мощната експлозия в нюйоркския квартал Челси, при която бяха ранени 29 души. Засега обаче терористичната групировка официално не е поела отговорност за бомбата, съобщи Vocativ.

Източник: БГНЕС, БТА