Експлозията в Цхинвали уби седем руски военни
Експлозията в Цхинвали уби седем руски военни / снимка: БГНЕС
Седем руски военни са загинали при днешната експлозия на кола в Цхинвали, столица на Южна Осетия, съобщи командващият руските мироопазавщи сили Марат Кулахметов, цитиран от Интерфакс.

"Седем военни загинаха, а седем бяха ранени. Всички ранени бяха транспортирани с хеликоптери към болници на Министерството на отбраната в Русия", заяви генерал Кулахметов. Колата избухна близо до Генералния щаб на руските мироопазващи сили в Цхинвали.

Първият взрив е бил в Ленингорския район на Южна Осетия, а вторият в непосредствена близост от щаба на руските миротворци в столицата на областта Цхинвали. Взривът е бил поставен в кола, която руските войници конфискували в грузинското село Дисеви за нарушаване на правилата на движение и за превозване на оръжие.

Президентът на самопровъзгласилата се република Южна Осетия Едуард Кокойти обвини за взривовете Грузия. "Не се съмняваме, че тези терористични актове са дело на грузинските спецслужби", каза Кокойти.

Френското председателство на Европейския съюз осъди бомбеното нападение в отцепилата се република Южна Осетия, при което загинаха седем руски военни, както и по-раншното убийство на грузински полицаи.

В изявлението се казва, че ЕС "осъжда актовете на насилие, които имаха място през последните дни в Грузия, независимо дали става дума за убийството на грузински полицаи или експлозията този следобед в южноосетинската столица Цхинвали, която отне живота на няколко руснаци". Председателството на ЕС, което до края на годината ще бъде френско, изрази надежда, че ще бъде хвърлена светлина върху тези инциденти. "Всички усилия трябва да са насочени към запазването на мира и сигурността в региона", се подчертава в изявлението.