Експлозия на бомба рани студенти в общежитие в Монпелие
Експлозия на бомба рани студенти в общежитие в Монпелие / снимкa: БГНЕС

Най-малко шест студенти от руски и източноевропейски произход са ранени при експлозия в университетско градче в Монпелие, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Инцидентът станал докато те се опитвали да изфабрикуват самоделна бомба.

Трима от ранените са изписани от болницата малко по-рано и са поставени под полицейско наблюдение, съобщи източник, близък до разследването. Сред останалите трима ранени е и млад руснак, който е наемател на стаята, където е станала експлозията. Той е и най-тежко ранен. Има изгаряния от трета степен на около 50% от тялото си и се е наложило да бъде ампутирана едната му ръка. Според източника животът му не е в опасност.

От първоначалните данни от разследването става ясно, че най-вероятно не се касае за терористи, а за младежи, които са учили химия и са решили да пробват да направят самоделна бомба, каза гладският прокурор на Монпелие Брис Робен на пресконференция. Студентите празнували с много алкохол двайсетия рожден ден на свой приятел руснак в университетско общежитие в Триоле.