/ iStock/Getty Images
Огромен пожар и експлозии в оръжеен склад на окупирания от Кипър район Кириния в северната част на острова, няколко души са ранени, съобщава Анадолската агенция.

"Пожар избухна в оръжеен склад на територията на зона за военни обекти. Няколко експлозии поред избухнаха в източната част на Кириния", каза министърът на външните работи на непризнатата турска република в Северен Кипър, Кудрет Озерсай.

По неговите думи, в резултат на инцидента няколко души са ранени от парчета стъкло, няма загинали.

Според агенцията пожарът в склада все още не е потушен. Като предпазна мярка властите евакуират хора, живеещи в района на местопроизшествието. Военните и полицията работят за разрешаване на ситуацията. Лидерът на турската общност в Кипър Мустафа Акинчи пристигна в региона.

Кипър де факто е разделен между гръцката и турската общности от 1974 г. През 1983 г. на север от острова е провъзгласена турската република Северен Кипър, непризната от международната общност. Преговорите между гръцката и турската общност за обединението на Кипър се водят чрез посредничество на ООН. След провала на кръга от преговори през 2017 г. страните водят консултации за възобновяването им.
БГНЕС