Ексхумирането на останките на Арафат е „болезнено, но необходимо изпитание”
Ексхумирането на останките на Арафат е „болезнено, но необходимо изпитание” / снимки: Reuters, архив

Ексхумирането на останките на палестинския лидер Ясер Арафат, което ще бъде извършено в понеделник в присъствието на френски съдии, разследващи причините за смъртта му през 2004 г., е „болезнено, но необходимо изпитание”, заяви вдовицата му Суха.

„Това е много болезнено, това е шок, и не е лесно нито за мен, нито за дъщеря ми”, заяви пред Франс прес по телефона Суха Арафат, която живее в Малта и чиято жалба за убийство отвори пътя за ексхумацията.

На 31 юли Суха подаде жалба срещу неизвестен извършител за убийството на съпруга й, починал в парижка болница на 11 ноември 2004 г. Жалбата беше внесена в съд в парижкото предградие Нантер, месец след като швейцарска лаборатория откри следи от високо радиоактивен полоний по бельото на палестинския лидер.

„Трябва да се знае истината, това е необходимо за нашия народ, за семействата на мъчениците в Газа”, заяви вдовицата на Арафат. „Това трябва да се направи, за да се разбули голямата тайна около смъртта му, и ако има престъпление, то трябва да бъде разкрито”, добави тя.

„Пристъпвайки към ексхумацията, ще възкресим паметта му”, настоя вдовицата на Арафат, като същевременно увери, че „уважава мнението на другата част на семейството”, която е против ексхумацията, главно племенника на починалия, Насер ал Кидуа, председател на фондация „Ясер Арафат”, уточнява БТА.

Самият Кидуа окачестви ставащото като „оскверняване”. „От това няма да излезе нищо добро, то няма да донесе нищо добро за палестинците”, заяви племенникът на Арафат пред АФП. Според Кидуа, който от години твърди, че Арафат е бил отровен от Израел, „окончателното заключение вече е известно”.

Ексхумирането на останките на Арафат е болезнено но необходимо изпитание
netinfo


Френските съдии, натоварени с разследването за убийство на историческия палестински лидер, ще пристигнат в неделя в Рамала, където той е погребан. Ексхумирането на останките му ще започне в понеделник, в присъствието също на руски и швейцарски експерти.