Екплозия в US посолството в Атина
Екплозия в US посолството в Атина / netinfo

Експлозия разтърси американското посолство в Атина, днес сутринта съобщава Ройтерс. При експлозията няма пострадали, съобщи говорител на Държавния департамент.


Това е едно от най-големите посолства на Америка в цял свят, изградено е като крепост и е изключително добре охранявано, допълва СиЕнЕн. Според служители на мисията в гръцката столица взривът е бил вътре на територията на посолството.

Посолството в Атина беше обстрелвано с гранатомет на 15 февруари 1996 година. Тогава бяха причинени само материални щети.

Организацията “Революционна борба” е поела отговорността за нападението срещу американското посолство в Атина, съобщава гръцката телевизия НЕТ.

Според информацията това е станало с телефонно обаждане в американска компания.

"Революционна борба" е неизвестна на службите за сигурност до 5 ноември 2003 г., когато поема отговорността за двете бомбени експлозии в съдебния комплекс в центъра на Атина.

Гръцката организация "Революционна борба", поема и отговорността за взривовете в гръцката Алфа банк в Атина през 2004 г. като обявява, че целта им е да протестират срещу олимпийските игри.

Специалисти от отдела за борба с тероризма на Гърция не изключват възможността “Революционна борба” да се превърне в трето поколение на терористичната групировка “17-ти ноември”, тъй като се опитва да копира действията и методите й.