Еколози поискаха да се намалят емисиите на парникови газове
Еколози поискаха да се намалят емисиите на парникови газове / netinfo

Жители на 50 американски щата се включиха в 1400 прояви, целящи да призоват американския Конгрес да приеме закон за намаляване на емисиите на парникови газове в САЩ с 80 процента до 2050 г., предадоха световните агенции.

Във Вашингтон стотици хора се събраха за жива рисунка пред сградата на Конгреса. Те се подредиха, така че да изпишат с телата си надписа "80 процента до 2050 г." Живата рисунка беше заснета с хеликоптер и ще бъде раздадена на американските конгресмени под формата на пощенска картичка.

В Ню Йорк 1200 души участваха в похода на Хората на морето. Те прекосиха улиците в долната част на Манхатън, облечени в синьо и носещи плажни топки и водолазни екипировки. С тези необичайни аксесоари участниците в шествието искаха да припомнят прогнозите на климатолозите, че ако половината от ледовете в Гренландия се разтопят, това ще повиши нивото на океаните и половината от Ню Йорк ще се озове под водата.

Във Флорида водолази се гмурнаха в района на рифа Санд кий, смятан за един от най-застрашените коралови бариерни рифове в света. Под водата те размахаха букви и образуваха надписа "Намалете вредните емисии с 80 процента до 2050 г., защото тук долу става много горещо".