Екокатастрофа с руски танкер в Керченския пролив
Екокатастрофа с руски танкер в Керченския пролив / снимка: БГНЕС
Между 1000 и 1200 тона мазут може би вече са се излели в Керченския проток в резултат от катастрофата на танкера "Волганефт-139". Това съобщи министерството на извънредните ситуации на Русия, позовавайки се на морския спасително-координационен център в Новоросийск.

Общият обем на товара на бедстващия танкер е 4770 тона. От Новоросийск в района на катастрофата са изпратени средства за локализиране и защита на бреговата ивица от мазута.

В Сочи в пълна готовност е самолет на МЧС, а в Краснодарския край - три спасителни хеликоптера, но те не могат да излетят поради силната буря. Поривите на вятъра в района достигат 30 м/сек., а височината на вълните надвишава пет метра. Сигналът за корабокрушението бил подаден в 3,50 ч през нощта.

Танкерът, регистриран в пристанище Астрахан, който стоял на котва в протока с 13 души екипаж на борда, се разцепил на две от бурята и носовата част потънала. Всички хора на борда са живи, никой не е пострадал, съобщи началникът на пристанище Кавказ, който ръководи спасителната операция.

Двата кораба, изпратени от порт Кавказ, се опитват да вземат на буксир плаващата над водата кърмова част, където се намират всички членове на екипажа. Спасителната операция е затруднена от лошото време.

Бурята причини второ корабокрушение в руското пристанище Кавказ. Сутринта на кея е потънал товарният кораб "Волногорск", принадлежащ на Донския речен флот, с деветчленен екипаж и 2436 тона сяра на борда. Екипажът успял да се евакуира на спасителен сал. Няма изтичане на товара, който е херметизиран. Към кораба се е насочил буксир, а на брега за всеки случай дежурят лекарски екипи и спасители.