Екип на МААЕ ще посети ядрения комплекс в Йонбьон
Екип на МААЕ ще посети ядрения комплекс в Йонбьон / netinfo

Екип на Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ ще посети севернокорейския ядрен изследователски комплекс Йонбьон, предаде Асошиейтед прес.

Заместник-директорът на МААЕ Оли Хейнонен заяви, че посещението може да помогне за изясняване на графика за закриване на реактора.

Това ще бъде първото посещение на експерти на МААЕ в Йонбьон от 2002 година насам. Комплексът е разположен на около 100 км северно от Пхенян. Той включва изследователски реактор с мощност 5 мегавата и инсталация за преработка на плутоний, която може да се използва за получаване на уран, подходящ за създаването на взривни устройства от отработеното гориво на реактора.

Изпълнението на споразумението, според което Северна Корея ще получи помощ за развитие на енергетиката си, гаранции за сигурност и възможност за излизане от международната изолация, бе блокирано в продължение на няколко седмици от спор за 25 милиона долара в замразени сметки на управляващия в страната режим. По-рано тази седмица парите бяха прехвърлени от Макао в руска банка и Пхенян веднага покани МААЕ да изпрати свои инспектори.