/ iStock/Getty Images
Също така Европейската комисия представи днес допълнителни насоки за пресичането на епидемията
Затварянето на границите в ЕС като мярка срещу разпространението на болестта COVID-19 не е необходимо. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция. Той отбеляза, че вече във всички държави от ЕС са установени заразени. Досега седем държави от ЕС са съобщили на комисията, че възстановяват граничните проверки, поясни говорителят.

Председателите на ЕК и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел са разговаряли днес по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Те са обсъдили епидемичната обстановка и охраната на границите, така че да се пропускат доставките и да не бъде затруднявана икономиката, като същевременно хората бъдат предпазени от допълнителни опасности от разпространението на заразата.

По-късно днес Фон дер Лайен ще има разговор с представители на германската лаборатория, за която се предполага, че е близо до откриването на ваксина срещу новата болест. Целта на разговора ще бъде да се уточни какво е необходимо, за да може лабораторията да продължи дейността си в ЕС, а не да я пренася в САЩ.

Също днес Фон дер Лайен ще разговаря с ръководителите на държавите от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония), за да обсъди мерките срещу разпространението на заразата. В днешния ден е свикана видеоконференция на европейските министри на здравеопазването и на вътрешните работи по същата тема.
Говорителят съобщи, че зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс (58 г.) се е подложил на доброволна карантина, след като е общувал с френския държавен секретар Брюн Поасон, чиито изследвания са показали, че е заразена. Тимерманс ще остане в изолация до края на седмицата и засега съобщава, че се чувства отлично.

ЕК представя указания за оставяне на границите в ЕС

Също така Европейската комисия представи днес допълнителни насоки за пресичането на епидемията.

Комисията отбелязва, че целта е едновременно да бъде предпазено здравето на хората, като бъдат ограничени щетите за икономиката. ЕК настоява хората, за които е установено заразяване, да получават лекарска грижа в държавата, от която идват или където са пристигнали, при съгласуваност на действията между двете държави. Допълва се, че по границите може да се проверява здравословното състояние на пътуващите, без да се въвеждат гранични проверки.

ЕК обяснява, че разликата между гранични проверки и проверки на здравето е в това, че граничарите могат да откажат да допуснат пътник да влезе в дадена страна, докато при установяването на болен е редно той да бъде пропуснат, за да получи лекарска грижа. Комисията настоява съседните държави да съгласуват действията си и да извършват здравни проверки само от едната страна на общата граница.

Комисията отчита правото на държавите от ЕС да въведат проверки по границите заради опасност за обществения ред, но отбелязва необходимостта подобни действия да не водят до струпването на опашки, където нараства опасността от предаване на заразата. Уточнява се, че държавите от ЕС трябва винаги да приемат обратно свои граждани и хора, на които са издали разрешения за постоянно пребиваване. Допълва се, че държавите имат правото да налагат карантина на пътуващите, за които се установи опасност да разпространят зараза.

ЕК добавя, че през границите трябва да се осигури движението на храни, лекарства и защитни средства. Предлага се държавите от ЕС да осигурят по границите коридори за по-бързото преминаване на товарни пратки. Отчита се необходимостта от улеснено преминаване на границите от водачи на товарни превозни средства, на машинисти на влакове, на пилоти и самолетни екипажи, за да се осигуряват услугите от най-голям обществен интерес.