хапчета
хапчета / iStock/Getty Images
Европейската комисия прие редица мерки, след като през изминалата зима Европа се сблъска със сериозен недостиг на лекарства, включително антибиотици.

"Сериозният недостиг, с който се сблъскахме напоследък, включително недостигът на някои антибиотици през миналата зима, показва, че трябва да продължим да предприемаме координирани действия, за да се справим с предизвикателствата в областта на доставките и да повишим устойчивостта на европейските вериги за доставка на лекарства в дългосрочен план, се казва в изявление на Комисията.

БЛС настоява да се прекрати издаването на е-рецепти за антибиотици, министър Хинков отказва

Поставя се особен акцент върху най-важните лекарства, за които сигурността на доставките в ЕС трябва да бъде "гарантирана по всяко време".

Органът за готовност и реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването (HERA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) са определили основните антибиотици, включително педиатричните, за които предвиждат риск от сериозен недостиг преди зимата. Въведени са мерки за осигуряване на наличността на тези антибиотици.

ЕК реши да стартира доброволен европейски механизъм за солидарност по отношение на лекарствата, така че когато дадена държава-членка се нуждае от определено лекарство, тя да сигнализира за това на останалите държави, които могат да реагират, като преразпределят лекарството от наличните си запаси.

Антибиотици и лекарства за диабет ще могат да се купуват само с електронна рецепта

До края на годината ще бъде изготвен и списък на основните лекарства за целия Съюз. Този списък ще бъде първата стъпка в анализа на веригата за доставки на избраните лекарства, който ще бъде извършен до април 2024 г. и ще покаже къде са необходими допълнителни действия.
 
БГНЕС