ЕК: Върху Станишев не е оказван натиск за промени в кабинета
ЕК: Върху Станишев не е оказван натиск за промени в кабинета / netinfo

Европейската комисия опроверга категорично информацията в днешния брой на столичен ежедневник за оказван от нея натиск върху министър-председателя Сергей Станишев да уволни определени министри.

Прочетохме информацията, според която Европейската комисия била оказвала натиск върху премиера Станишев да уволни четирима от неговите министри. Тази информация е напълно необоснована, заяви за БТА говорителят на Европейската комисия Марк Грей.

Европейската комисия не се меси във вътрешните работи на България. Българският министър-председател, и само той, може да взема решения по състава на своето правителство. Подготвяният от Европейската комисия доклад в контекста на процеса за мониторинг в правосъдната област и вътрешните работи по никакъв начин не е свързан с въпроса за състава на българското правителство, подчерта Марк Грей.

Марк Грей заяви също, че не потвърждава разгласената дата 27 юни за публикуване на мониторинговите доклади за България и Румъния.

Председателят на Европейската комисия все още се занимава с подготовката на предстоящия работен дневен ред на комисията. Точна дата за одобрението и приемането на докладите за България и Румъния не може да бъде потвърдена в момента. Нашият приоритет е преди всичко да постигнем сигурност, че ще има независима оценка за развитието на нещата в България и Румъния, каза Марк Грей.

Според него, публикуването на докладите за нашата страна и за Румъния може и да стане на вече съобщената дата, но е напълно възможно също докладите да бъдат готови както преди, така и след нея.

Не мога да потвърдя категорично датата 27 юни, както бе разгласено, подчерта той.