ЕК видя политическа воля в българските власти
ЕК видя политическа воля в българските власти / DarikNews.bg, архив
ЕК видя политическа воля в българските власти
31313
ЕК видя политическа воля в българските власти
  • ЕК видя политическа воля в българските власти

Европейската комисия обяви, че вижда политическа воля в българските власти за реформа на съдебната система, за борба с корупцията и организираната престъпност. Това се казва в четвъртия годишен доклад за напредъка на страната, който е част от механизма за наблюдение на България и Румъния. Докладът беше оповестен преди малко в Брюксел.

Анализът на Комисията се основава на оценка на напредъка на българските и румънските власти и на информация от държавите членки, международни организации, независими експерти и различни други източници.

В доклада за напредъка на България се обръща внимание на силния устрем за реформи, който се забелязва след последния годишен доклад на Комисията от юли 2009 г.

В доклада се казва, че България е подобрила някои наказателни процедури и е успяла да отчете увеличаване на броя на повдигнатите обвинения по случаи на корупция по високите етажи и случаи, свързани с организираната престъпност. Въпреки това прекалено малко са случаите, които са приключили в съда. Нужно е да се подобри професионалната практика на полицията, прокуратурата и съдилищата, за което ще бъде необходимо външно съдействие. Съдебната власт трябва да поема инициативата по-често и да проявява по-силно чувство на отговорност. Публичните средства трябва да бъдат по-добре защитени срещу измами и конфликт на интереси.

Новата стратегия на България за реформа на съдебната власт, която правителството одобри на 23 юни, е доказателство за наличието на политическа решимост за осъществяването на задълбочена реформа на съдебната власт. В стратегията се посочват настоящите недостатъци, които България трябва да счита за национален приоритет и които трябва да се преодолеят със съвместните усилия на политическите кръгове, съдебната власт и българското общество.

Комисията ще продължи да подкрепя България и Румъния в усилията им за осъществяване на реформи и ще представи следващата си оценка на напредъка през лятото на 2011 г., съобщават от ЕК.