ЕK спря наказателна процедура срещу България
ЕK спря наказателна процедура срещу България / Sofia Photo Agency

Европейската комисия спря наказателната процедура срещу България, която беше започната заради техническите затруднения у нас да се регистрират европейски търговски дружества, съобщава БТА. Така България вече не е изправена пред опасността да плати санкция между 770 000 и 4 милиона евро.

Наказателната процедура започна след събраната информация от ЕК за неосигурена техническа възможност за вписване на търговски европейски дружества. Причината бе неразработването на софтуера на Агенцията по вписванията. От 1 юни пречката е премахната.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева коментира, че решението на ЕК е заслужено признание за усилието, което е положил екипът на министерството. Имаше много сериозна опасност пред страната ни заради дискриминация по отношение на европейски търговски дружества, посочи министърът. Освен това решихме и други проблеми в Агенцията по вписванията, допълни тя.

За първи път регистърът за годишните финансови отчети в Агенцията по вписванията не спря да работи. Той работеше много трудно, но не спря, както миналата година за две седмици, каза Ковачева. Остарелият софтуер и хардуер не е обновяван и това не дава възможност за работа при голямо натоварване.

Сега започва обновяване и до няколко месеца Търговският регистър ще заработи по нов начин, увери министърът на правосъдието. По думите й ще се осигури възможност в края на годината финансовите отчети да бъдат подавани само на едно място - търговците няма да бъдат разкарвани на различни места. Водим разговори с министъра на финансите и има добра воля това да се случва само в НАП. А Агенцията по вписванията ще подпомогне със свой персонал, коментира Ковачева пред Българската телеграфна агенция.