ЕК с първа стъпка за лишаване Полша от право на глас в Съвета на ЕС
ЕК с първа стъпка за лишаване Полша от право на глас в Съвета на ЕС / ThinkStock/Getty Images

Европейската комисия реши да предприеме първата от трите стъпки по процедурата срещу Полша за отнемане на правото на глас на Варшава в Съвета на ЕС заради възможни нарушения на принципа на върховенството на закона. Това съобщи на пресконференция зам.-председателят на комисията Франс Тимерманс.

Той уточни, че ЕК не се интересува от вътрешнополитическите въпроси в Полша, а е притеснена от предприетите наскоро законодателни промени, свързани с управлението на обществените медии и с Конституционния съд. Тимерманс заяви, че е готов по всяко време да пътува до Варшава за преговори с полските власти.

Промените в медийната област засягат независимостта на медиите; няма демокрация, когато не са защитени основните права и без свобода на медиите, коментира Тимерманс. Току-що подписах писмо, с което призовавам полските власти да започнат диалог. Целим да работим в дух на сътрудничество с държавите от ЕС, стремим се да решим проблемите, а не да се увличаме в спорове, коментира той.

Полският премиер Беата Шидло призова опозицията да се изправи в единен фронт с правителството срещу, по думите й, оклеветяването на страната в чужбина, предаде Франс прес.

"Полша е несправедливо обвинявана в неща, които не съществуват в страната ни, че нарушава принципите на правовата държава. Това не е вярно. Демокрацията в Полша е в добро състояние", каза Шидло пред парламента, представяйки позицията на Варшава преди дебатите в Европейския парламент в Страсбург на 19 януари, в които тя ще участва.

"Днес трябва да загърбим споровете си, да се обединим и да обсъдим как да стабилизираме международното положение. Благодаря на водачите на парламентарни групи, че пожелаха да говорят в един глас по основните въпроси", каза Шидло.

Източник: БТА