ЕК препоръча Черна гора да получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС
ЕК препоръча Черна гора да получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС / DarikNews.bg

Черна гора следва да получи статут на страна кандидатка за членство в Европейския съюз, каза тази вечер комисарят по разширяването Щефан Фюле, който представи тазгодишния "пакет за разширяването" на Европейската комисия и напредъка на деветте включени в пакета страни.

Предприсъединителните преговори с Черна гора обаче биха могли да започнат едва когато в нея се стабилизират институциите, гарантиращи налагането на закона и борбата срещу престъпността и корупцията, изтъкна той.

На Албания не се дава такъв статут, а за преговори за присъединяване може да се говори едва след като страната изпълни политическите критерии за членство в Европейския съюз и след като се стабилизират политическите институции в страната.

С Хърватия се намираме в крайна фаза на предприсъединителните преговори. За да приключат успешно, е необходимо Хърватия да положи още усилия в областта на борбата с престъпността и корупцията, за да не се налага създаване на механизъм за мониторинг и контрол, отбеляза комисарят.

За Турция той отбеляза, че е "спешно" страната да изпълни договорености, свързани с двустранните отношения с Кипър. Това е изключително важно с оглед на водените предприсъединителни преговори, подчерта Щефан Фюле.

За Исландия той посочи, че Европейската комисия започва подробно проучване в островната държава и че най-важното сега е Исландия да се положи усилия за информиране на населението й какво представлява Европейският съюз като организация.

Спирайки се на Македония, Щефан Фюле отбеляза, че тази страна изпълнява политическите критерии за членство в Европейския съюз, но същевременно припомни, че решения в Европейския съюз за започване на преговори за членство се взема единодушно.

Водят се преговори за официалното име на Македония под егидата на ООН и намирането на взаимно приемливо решение е от първостепенна важност за започване на предприсъединителни преговори за членството на страната в Европейския съюз, заяви той.

За Сърбия комисарят отбеляза, че тя е добре поставена да изпълнява изискванията на споразумението за стабилизиране и асоцииране, каквото Европейския съюз е сключил и с други балкански страни, но що се отнася до получаване на статут на преговаряща страна за членство, това ще зависи от задълбочаването на сътрудничеството с Международния съд за военните престъпления в бивша Югославия. Освен това Сърбия трябва да покаже повече конструктивност в отношенията с Косово.

Според Щефан Фюле за Босна и Херцеговина най-важното сега е да бъде създадено правителство с ясен ангажимент към европейската перспектива на страната. Необходимо е също конституцията на Босна и Херцеговина да бъде поставена в унисон със спазването на правата на човека в Европейския съюз, заяви той.

Що се отнася до Косово, мнението на Европейската комисия е, че Косово не показва конструктивен подход по отношение на регионалните форуми за сътрудничество.

Скоро ще започнем преговори с Косово за визово либерализиране, както и разговори за сключване на споразумение за свободна търговия, отбеляза същевременно Фюле. (БТА)