ЕК прекрати процедурата срещу България за тел. 112
ЕК прекрати процедурата срещу България за тел. 112 / снимка: БГНЕС

Европейската комисия прекратява наказателната процедура срещу България заради европейския телефонен номер за спешни случаи 112, съобщи говорител на комисията. ЕК прекрати наказателната процедура във заради телефон 112 срещу още четири страни от Европейския съюз - Румъния, Словакия, Люксембург и Кипър.

Същевременно ЕК отправи официално искане към българския Комитет за регулиране на съобщенията /КРС/ да вземе мерки за намаляване на таксите за свързване в мобилни мрежи, налагани от мобилните оператори при прехвърляне на повикване от клиент на друг оператор, тъй като те са най-високи в целия Европейски съюз.

През 2008 г. таксите за свързване в мрежи за мобилни разговори в България са били 15,09 евроцента на минута, докато средната такса в Европейския съюз е почти два пъти по-ниска, 8,7 евроцента на минута, отбеляза Европейската комисия.

Освен това Европейската комисия е поискала от КРС у нас да не се прави разлика между фиксирани и мобилни мрежи, когато се определят таксите за терминиране и да се прилага сходно таксуване при терминиране на мобилни телефонни повиквания от други мобилни и от фиксирани мрежи.