ЕК предупреди Люксембург заради непризнаване на български дипломи
ЕК предупреди Люксембург заради непризнаване на български дипломи / снимкa: DarikNews

Европейската комисия изпрати официално писмо до Люксембург за това, че страната не е уведомила за взетите мерки в прилагането на Директива 100/ЕС от 2006 година, изискваща да бъдат направени необходимите промени в националното законодателство с оглед изпълнение на Директивата за професионалните квалификации след приемането на България и Румъния в Европейския съюз, пише БТА.

   

Крайният срок за прилагане на Директива 100/ЕС е 1 януари 2007 г., датата на    приемане на България и Румъния в съюза.

  

Изпращането на официално писмо е първа стъпка в наказателна процедура, която Европейската комисия, пазител и гарант  на прилагането на законите в Европейския съюз, може да започне в Съда на европейските общности срещу страна членка на Съюза за неспазване на тези закони.

   

Според Европейската комисия притежателите на българска или румънска диплома могат да бъдат подложени на бавни и бюрократични процедури в Люксембург, които да попречат на правото им да работят в Европейския съюз и да се ползват от

получените знания.

   

По правилата за налагане на наказателни процедури, Люксембург има два месеца да уведоми Европейската комисия за взетите мерки. Ако това не стане, страната ще получи ново предупреждение под формата на "обосновано мнение". Срокът за отговор на това мнение е също два месеца. Ако и тогава Европейската комисия не получи отговор или отговорът е незадоволителен, Комисията може да започне наказателно дело срещу Люксембург в Съда на европейските общности.