ЕК предприема шест наказателни процедури срещу България
ЕК предприема шест наказателни процедури срещу България / netinfo

Европейската комисия взе решение за откриване на шест наказателни процедури спрямо България заради нарушение на общностното право на Европейския съюз. Мярката бе известна още в началото на седмицата, но бе оповестена днес след заседанието на колегиума на Европейската комисия.

Европейската комисия предприема шест наказателни процедури срещу страната ни, като всяка една от тях би могла да завърши със съд и плащането на глоби.

Първата проблемна област се отнася до недостатъчната информация, която засяга прогнозите и мерките във връзка с мониторинга на парниковите газове и прилагането на протокола от Киото.

Втората е свързана с неправилното прилагане на специална директива за състоянието на управлението на битовите отпадъци на Столична община.

Третата са забавянето на въвеждането на общия за ЕС телефон 112 за спешни обаждания.

Четвъртата е заради забавяне на въвеждането на биометричните данни в паспортите ни.

Петата е провокирана от несъответствие на законодателството ни относно изискването за българско гражданство на нотариусите.

Повод за последната наказателна процедура са пристанищните съоръжения при приемане и предаване на отпадъци в резултат на корабна дейност.

Очакваната процедура по нарушения, свързани със защитените площи НАТУРА, не фигурира в списъка на колегиума на Европейската комисия.