ЕК подготвя едногодишен визов режим за САЩ и Канада
ЕК подготвя едногодишен визов режим за САЩ и Канада / ThinkStock/Getty Images
ЕК подготвя едногодишен визов режим за САЩ и Канада
85919
ЕК подготвя едногодишен визов режим за САЩ и Канада
ЕК подготвя едногодишен визов режим за САЩ и Канада
  • ЕК подготвя едногодишен визов режим за САЩ и Канада
  • ЕК подготвя едногодишен визов режим за САЩ и Канада

Очаква се Европейската комисия да въведе едногодишен визов режим за гражданите на САЩ и Канада. Причината е, че двете държави не отменят визовия си режим за всички страни от Европейския съюз. И Вашингтон, и Отава имат изисквания гражданите на България и Румъния, които членуват в ЕС от 2007 г., да кандидатстват за визи преди пътуване. Кипър, Хърватия и Полша също не са част от системата, която позволява на граждани на някои европейски страни да пътуват без визи до САЩ.

Еврокомисията обмисля визи за гражданите на САЩ и Канада

Европейският съюз ще бъде принуден да наложи временно визи за гражданите на САЩ и Канада. В момента американци и канадци пътуват без визи в целия Европейски съюз. В същото време САЩ и Канада позволяват безвизово пътуване само на граждани от по-старите западни страни-членки на Съюза. Брюксел настоява визите да паднат и за новоприсъединилите се страни като България, Кипър, Полша, Румъния и Хърватия.

ЕК настоява САЩ да премахне визите за граждани на България и Румъния

Срокът, поставен на Вашингтон, е 24 месеца и той изтича. Ако САЩ не отменят визите за всички страни членки на Евросъюза, европейското законодателство задължава Еврокомисията да предприеме реципрочни мерки.

Такъв ход от страна на ЕК може да предизвика търкания, тъй като се случва в хода на преговорите между Брюксел и Вашингтон за споразумението за свободна търговия, коментират анализатори.

Канада въвежда облекчения във визовия режим за български граждани

Въпросът за визите еврокомисарите ще разискват идния вторник - само седмица преди американският президент Барак Обама да пристигне на посещение в Европа, в рамките на което ще обсъжда и търговското споразумение.

Преговорите между Брюксел и Вашингтон за търговската спогодба се намират в изключително важен момент, тъй като и двете страни смятат, че трансатлантическото споразумение, известно като TTIP, има по-голям шанс да бъде сключено преди изтичането на мандата на Барак Обама, който напуска Белия дом през януари 2017 г.