ЕК няма да ви наказва, твърди Фратини
ЕК няма да ви наказва, твърди Фратини / снимкa: БГНЕС

Европейската комисия няма да задейства предпазна клауза срещу България, каза в интервю за Дойче Веле бившият заместник-председател на комисията и еврокомисар за правосъдието и сигурността Франко Фратини, съобщи БГНЕС.

Фратини, който стана външен министър на Италия в новото правителство на Силвио Берлускони, заяви, че липсват политическите условия, България да бъде наказана. "Не вярвам, че България ще бъде наказана. Не виждам условията за налагане на наказание и не смятам, че ще се стигне да налагане на предпазни клаузи. Не бива да се преувеличава. България отбелязва напредък и Европа трябва да насърчава и стимулира страната да си свърши домашното по темите, с които се занимавах в Комисията, а не да я наказва. Като страна-членка България трябва да бъде третирана като съюзник. Комисията ще даде балансирано и справедливо мнение", продчерта Франко Фратини.

В последно време експертите се изказват по-скоро песимистично относно оценката, която Европейската комисия ще даде след месец за България. Според Франко Фратини това няма да окаже влияние на решението за България.

"Едно нещо са експертните мнения и оценки, друго е политическото решение. Наказанията се решават на политическо ниво и не вярвам, че решението за България ще бъде наказателно. Политически е малко вероятно да се предприеме такава стъпка. Докато бях в Европейската комисия, бях приятел на България и сега, както лично така и от името на моята страна, ще продължа да защитавам Вашите интереси. Обикновено първо се помага, преди да се прибягва до обвинения и наказания", е категоричен Франко Фратини.

На въпроса как коментира оставката на вътрешния министър Румен Петков, с когото е работил често в рамките на дейността си на европейско равнище, Фратини отговаря така: "Не бих искал да коментирам поведението на Румен Петков, когото познавам лично. Не се коментират случаи, които още се разследват. Мисля, че Европа иска да види резултати колко случая за корупция са наказани, колко хора наистина попадат в затвора при доказана вина и как България информира европейските институции за съответните случаи. Трябва да се научите да подавате правилно информация", призова Фратини.