ЕК не е обвинявала властите ни за фалшива информация
ЕК не е обвинявала властите ни за фалшива информация / снимка: БГНЕС
Европейската комисия никога не е обвинявала българските власти в предоставяне на фалшива информация. Това заяви говорителят на Комисията Марк Грей по повод публикация в австрийският вестник "Ди Пресе", в която е цитиран да отбелязва, че за публикуваните преди два дни "междинни" доклади за България и Румъния страната ни била предоставила частично фалшифицирани данни на Комисията.

По думите на Грей, казаното от него във встъпителните бележки е било, че българските власти са предоставили фактическа информация, а желанието на Комисията е било за по-аналитична информация.

„На нас ни трябва такава аналитична информация, за да можем да я съпоставяме с положението на място, да я сравняваме с получена по-рано информация, така че да може да се направи детайлен качествен анализ на получената информация. Да се каже само, че се е действало по няколко случая не е достатъчно. Подобна информация трябва да бъде анализирана по детайлен начин”, обясни говорителят Марк Грей.

Той призова неверните съобщения да бъдат коригирани и отхвърли всякакви внушения, че ЕК е обвинила българските власти в предоставяне на фалшива информация.