ЕК: Казусът в Либия може да бъде разрешен в хуманитарен дух
ЕК: Казусът в Либия може да бъде разрешен в хуманитарен дух / netinfo

Европейската комисия изрази надежда, че проблемът с българските медици в Либия ще бъде разрешен "в хуманитарен дух", предаде Асошиейтед прес.

Европейската комисия се надява, че тази ситуация, която е толкова мъчителна и продължи толкова дълго, може да бъде разрешена в хуманитарен дух, се посочва в изявление на Комисията.

Изявлението бе разпространено в момент, когато на посещение в Либия са съпругата на френския президент Сесилия Саркози, генералният секретар на Елисейския дворец Клод Геан и еврокомисарят по външни отношения Бенита Фереро-Валднер. Целта на визитата им е да пледират за освобождаването на шестимата български медици, чиито смъртни присъди бяха заменени с доживотен затвор по обвинения в заразяване на либийски деца с вируса на СПИН.

Преговорите с либийската страна продължават, но резултатът не може да бъде прогнозиран, заяви в Брюксел дипломат от ЕС, цитиран от ДПА. Според източници от Евросъюза продължителността на престоя на Фереро-Валднер в Триполи зависи от хода на разговорите й.