ЕК изнася докладите за България и Румъния
ЕК изнася докладите за България и Румъния / cнимкa: DarikNews, архив

Очаква се днес Европейската комисия да оповести междинните си доклади за България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи, които се изготвят в рамките на механизма за сътрудничество и контрол. Вчера говорител на европейската комисия съобщи, че в 11.00 ч. днес трябва да приключи писмената процедура за одобрение на докладите, след което те могат да бъдат публикувани.

„Това е фактологичен доклад, отчитащ напредъка и фактите от последните шест месеца без да дава политическа оценка, за която ще се произнесем през юли", посочи преди седмица говорителят на Европейската комисия Марк Грей. Работният вариант на доклада отчита множеството арести, свързани с организираната престъпност, но отбелязва, че от средата на миналата година досега няма нито една присъда, информира БТА.

Вероятно ще останат и оценките от предишните доклади, че делата у нас се проточват, че съдебната система дава слаби резултати, както и становището, че българските власти не са достатъчно активни в разкриването на измамите и корупцията. Комисията е изразила съмнения за търговия с влияние във Висшия съдебен съвет и се опасява, че Народното събрание няма да одобри важни поправки в Наказателно процесуалния кодекс.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова очаква Междинният доклад на ЕК да бъде „насърчителен". „В един доклад винаги има факти, които могат да бъдат с положителен знак и факти, по които трябва да се работи още, има и факти, по които може да се сложи знак на отрицание. Това не означава обаче, че и по тези въпроси в бъдеще няма да се работи. Ние работим по механизма за сътрудничество и оценка вече четвърта година, но за последните шест месеца, поне по моя преценка, има не само реално декларирана воля, а и воля, която е материализирана с конкретни стъпки, поставени в правилна посока. Аз очаквам това да бъде по много успешен и добър начин отразено в междинния доклад", каза Попова, цитирана от Агенция „Фокус".